Divadlo Andreja Bagara uvedie v novej sezóne šesť premiér

06.09.2011 Nitra

Nitra 5. septembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začína novú sezónu omladené. Do jeho umeleckého súboru nastupujú štyria absolventi herectva, ktorí sa predstavia aj vo všetkých šiestich pripravovaných premiérach. „Romana Poláčeka uvidia diváci v alternácii hneď v prvej inscenácii Dark Play. Juraja Ďuriša uvidia napríklad v jednej z hlavných postáv v muzikáli Sladká Charity. V tejto inscenácii účinkuje aj Marián Viskup, ktorý hrá aj v hre Pýcha a predsudok. Martin Šalacha sa predstaví v inscenácii Kto je tu riaditeľ, či Bola raz jedna trieda,“ uviedol šéf umeleckého súboru a šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský.

Divadlo v nastávajúcej sezóne dalo priestor aj novým, začínajúcim režisérom. Zo šiestich premiérových predstavení, budú polovicu režírovať mladí tvorcovia Júlia Rázusová a Ján Luterán. „Myslím, že to bolo vždy príjemným spestrením, keď vedľa tých skúsených režisérov a režisérov zo zahraničia prišla aj tá omladina. Divadlo je vždy risk, ale na druhej strane sa spoliehame na to, že sme mladým režisérom vytvorili také podmienky, aby sa im tu dobre robilo, aby našli odozvu. Pozorne sledujeme či už absolventov, alebo študentov herectva a réžie. Tie inscenácie, ktoré títo mladí tvorcovia robili, nás presvedčili o tom, že sú to šikovní, mladí režiséri, že sa na nich môžeme spoľahnúť a to riziko je minimálne,“ skonštatoval Sprušanský. Okrem príchodu mladých a nových tvárí opúšťajú DAB viacerí herci. Do Slovenského národného divadla odchádza Milan Ondrík. Súbor opúšťa aj Juraj Loj a Matúš Krátky. Z repertoáru divadla zasa v priebehu roku vypadne obľúbený pôvodný slovenský muzikál Adam Šangala, ktorý bude mať derniéru koncom roka.

Nitrianske divadlo uvedie v novej sezóne šesť premiér. Otvorí ju muzikálová klasika Sladká Charity od známych autorov N. Simona, C. Colemana a D. Fieldsovej. Premiéra muzikálu je naplánovaná na november a diváci sa už teraz môžu tešiť na množstvo vtipných, iróniou aj sentimentom podfarbených situácií, zapamätateľných songov a strhujúcich tanečných čísel. V januári 2012 uvedie divadlo premiéru hry autorky Doroty Maslowskej s názvom Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky, ktorá v sebe spája komické momenty s vážnymi tónmi a v poslednom období sa stala divadelným hitom dnešných európskych javísk. Na budúci rok v marci sa môžu milovníci divadla tešiť na dramatizáciu slávneho románu Jane Austenovej Pýcha a predsudok. Ďalšou premiérou bude komédia \"Kto je tu riaditeľ?\". Novinkou v repertoári bude aj pokračovanie projektu pre tínedžerov s názvom Ty kokso, v rámci ktorého uvedie divadlo hru Dark Play. DAB do svojho programu zaradí aj absolventské prestavenie Bola raz jedna trieda.
 

Vyberte región